Начало    Вход    За нас    Контакти
тел: 0897 883 445

Чанаккале, ТурцияЧанаккале е град и пристанище в Западна Турция, административен център на протегналия се на два континената вилает Чанаккале. Разположен е на азиатския бряг на Дарданелите (в миналото Хелеспонт) в неговата най-тясна част. Чанаккале е най-близкият по-значим административен център до археологическите останки на древната Троя. 

Следите от първите жители в района на Чанаккале датират от късния халколит, като впоследствие тези земи са владени от Троя, древните гърци, римляните и Византия.

По времето, когато тези земи се част от Византия името на днешния Чанаккале е  Дарданелия, от където произлиза и името на протока свързващ Марморно и Бяло море, на който е разположен самият град. През периода 1204 - 1235 година областта около днешния Чанаккале е владение на Латинската Империя, създадена в резултат на IV Кръстоносен поход. Около 1235 година районът около Дарданелите, както в Азия, така и в Европа, е завладян обратно от византийците в лицето на никейския император Йоан III Дукас-Ватацес (1222 - 1254) с активната помощ на българския цар Йоан (Иван) II Асен (1218 - 1241). С това византийците си създават стратегическо предмостие за новото овладяване на Константинопол през 1261. По подобен начин ще създадат свое стратегическо предмостие османците, когато ще овладеят областта през 30- те години на XIV век. Когато османските турци завладяват района, оценяват важното местоположение на града и отново го укрепяват през XV век, като го наричат Калие Султание или Султание калеси (Султанска крепост). През XVIII век селището се развива интензивно и се прочува с високото ниво на грънчарския занаят, откъдето произлиза и по-късното му османско име Чанак калеси "Грънчарската крепост" или Чанаккале.

По време на Първата световна война, през 1915 година по време на операцията срещу отсрещния Гелиболу (Галиполи), градът е бил бомбардиран от британците и е понесъл значителни щети и разрушения. Чанаккале днес е важен транспортен и риболовен център в Турция.Оферти от Чанаккале
Хотели в Чанаккале